Παθήσεις των φλεβών


Λεπτομέρειες για την αιτιολογία και την παθογένεια της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων περιγράφονται σε προηγούμενο post: Η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων: τα χαρακτηριστικά της νόσου

Κλινική περίπτωση 1:
Ασθενής 68 ετών, με βεβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό (πατέρας με κιρσούς κάτω άκρων), ιστορικό ορθοστατικής εργασίας και πολύχρονης φλεβικής ανεπάρκειας από την ηλικία των 23 ετών (μαιευτικό ιστορικό: 2 φυσιολογικοί τοκετοί). Η αντιμετώπιση της νόσου σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι δύσκολη λόγω της βαρύτητας της φλεβικής νόσου και των συνοδών κλινικών προβλημάτων της ασθενούς (παχυσαρκία, καρδιο-αναπνευστικές νόσοι, σακχαρώδης διαβήτης). Η εμφάνιση περιεγχειρητικών επιπλοκών σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι επίσης συχνότερη.

Εικόνα 1

Κλινική περίπτωση 2:
Ασθενής 55 ετών, με κληρονομική επιβάρυνση από τη μητέρα με ιστορικό πολύχρονης ορθοστατικής εργασίας. Εικόνα λίγο πριν το χειρουργείο. Προσέξτε τη μεγάλη διάταση της φλέβας στην περιοχή του γόνατος και την πρόσφατη θρόμβωση ψηλά στο μηρό (η χαρακτηριστική μελάγχρωση του δέρματος παρέμεινε για αρκετούς μήνες μετά την επέμβαση).

Kirsoi

Κλινική περίπτωση 3:
Ασθενής 75 ετών, ιστορικό κληρονομικής επιβάρυνσης από τη μητέρα και πολύχρονης ορθοστατικής εργασίας. Συμπτωματικοί κιρσοί ΑΡ σκέλους κατανομής Ελάσσονος Σαφηνούς φλέβας (μιας φλέβας που καταλήγει πίσω από το γόνατο). Προσέξτε τη μελάγχρωση του δέρματος και τη διάταση των φλεβών χαμηλά στον αστράγαλο, ενδεικτικά της χρονιότητας της νόσου.

IMG_3234

STATHOPOYLOS06

Ο ίδιος ασθενής στο Duplex scan (B-mode) υπερηχογράφημα των φλεβών των κάτω άκρων: το σημείο εισόδου της Ελάσσονος Σαφηνούς στην Ιγνυακή φλέβα πίσω από το γόνατο (η Σαφηνο-ιγνυακή Συμβολή).

STATHOPOYLOS07

Η υπερηχογραφική εικόνα στο triplex scan: σοβαρού βαθμού παλινδρόμηση (επιστροφή) του αίματος >3 δευτερόλεπτα.

Κλινική περίπτωση 4:
Ασθενής 88 ετών, με ιστορικό ορθοστατικής εργασίας, κληρονομική επιβάρυνση από τον πατέρα. Σοβαρού βαθμού χρόνια φλεβική ανεπάρκεια ΑΡ σκέλους με πρόσφατη θρόμβωση της πρόσθιας τοξοειδούς φλέβας στην κνήμη.IMG_3264IMG_3260

Κοντινή λήψη στο σημείο της θρόμβωσης

IMG_3259

Τα χαρακτηριστικά της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας: η μελάγχρωση του δέρματος στο κατώτερο τριτημόριο της κνήμης λόγω της χρόνιας φλεβικής στάσης και η διάταση μικρών επιφανειακών φλεβών χαμηλά στο πέλμα.

Κλινική περίπτωση 5:
Ασθενής 83 ετών, πολύχρονη ορθοστατική εργασία (αγροτικές δραστηριότητες) με σοβαρού βαθμού φλεβική ανεπάρκεια του ΑΡ σκέλους. Πρόσφατη υψηλή επιπολής θρομβοφλεβίτιδα της Μείζονος Σαφηνούς φλέβας που ανταποκρίθηκε στη συντηρητική (φαρμακευτική) θεραπεία.

IMG_3331

Κλινική περίπτωση 6:
Ασθενής 42 ετών, με ιστορικό κληρονομικής επιβάρυνσης από τη μητέρα, υπάλληλος γραφείου. Σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια της Ελάσσονος Σαφηνούς φλέβας πίσω από το γόνατο με δημιουργία κιρσοεδούς δικτύου χαμηλά στα σφυρά (αστράγαλος).

IMG_3334

IMG_3335

KATSIMAGLHS06a

Η υπερηχογραφική εικόνα του ασθενούς (duplex scan, B-mode): μεγάλη διάταση της Ελάσσονος Σαφηνούς φλέβας.

KATSIMAGLHS03a

Η υπερηχογραφική εικόνα στο triplex scan: σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια της φλέβας (παλινδρόμηση του αίματος> 3 δευτερόλεπτα).

Σχολιάστε