Η χρήση των ενδαγγειακών stents στη θεραπεία των αγγειακών παθήσεων


imag0118.jpg

Το ενδαγγειακό stent: ένα πλέγμα από κράμα «ευγενών» μετάλλων που εκπτύσσεται μέσα στα εστενωμένα αγγεία (συνήθως στις αρτηρίες) διατηρώντας τα «ανοικτά», αποκαθιστώντας τη φυσιολογική ροή του αίματος. Η χρήση των ενδαγγειακών μεθόδων στην αποκατάσταση των αγγειακών βλαβών χρονολογείται από τη δεκαετία του’60, αλλά γνώρισε την πραγματική «άνθιση» μόλις την περασμένη δεκαετία. Σήμερα, η ενδαγγειακή αγγειοπλαστική αποτελεί την πρώτη επιλογή του αγγειοχειρουργού αφού είναι λιγότερο επεμβατική, περιορίζει την ανάγκη για νοσηλεία του ασθενούς στο ελάχιστο, επιτρέποντας ταχεία ανάρρωση και γρήγορη επάνοδο στην καθημερινή δραστηριότητα.

Κλινική περίπτωση 1:

σάρωση0005

Προ-επεμβατική ψηφιακή αγγειογραφία της κοιλιακής αορτής και των λαγονίων αρτηριών σε ασθενή 75 ετών, βαρύ καπνιστή και υπερλιπιδαιμικό που προσήλθε με αρχόμενη ισχαιμία (γάγγραινα) δακτύλων ΑΡ κάτω άκρου. Σοβαρού βαθμού στένωση στο επίπεδο του αορτικού διχασμού.

σάρωση0006

Προδιαστολή των αθηρωματικών βλαβών (στενώσεων) και ταυτόγχρονη είσοδος των ενδαγγειακών stents για την ανακατασκευή των εστενωμένων αγγείων.

σάρωση0008

σάρωση0009

Το άμεσο μετεπεμβατικό αποτέλεσμα:

σάρωση0007

 

Κλινική περίπτωση 2:

σάρωση0019a

Ασθενής 88 ετών, ιστορικό σακχαρώδους διαβήτου τύπου ΙΙ, πρώην καπνιστής με συμπτωματολογία άλγους ηρεμίας (σοβαρού βαθμού αποφρακτική αρτηριοπάθεια): η ψηφιακή αγγειογραφία των κάτω άκρων κατέδειξε προ-αποφρακτική αθηρωματική στένωση της ιγνυακής αρτηρίας πάνω από το γόνατο, και δεύτερη, σημαντική στένωση του αγγείου κάτωθεν του γόνατος.

σάρωση0018a

Η διαστολή της αρτηριακής βλάβης άνωθεν του γόνατος με μπαλόνι αγγειοπλαστικής.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η χρήση των ενδαγγειακών stents στη θεραπεία των αγγειακών παθήσεων

  1. Παράθεμα: Η αποφρακτική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων: διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτικές επιλογές | Αγγειοχειρουργός Ηλίας Αθ. Τζώρτζης

Σχολιάστε