Η σκληροθεραπεία δι’αφρού (Foam Sclerotherapy)


Η σκληροθεραπεία δι’αφρού αποτελεί σήμερα μια τεκμηριωμένα αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων. Με την καθοδήγηση των υπερήχων (ultra sound guided sclerotherapy), οι θεραπευτικές εφαρμογές της συνεχώς αυξάνουν, υποκαθιστώντας (σε επιλεγμένες περιπτώσεις) ακόμα και τη χειρουργική επέμβαση. Απαραίτητη προυπόθεση για την επιτυχή έκβαση της μεθόδου είναι η σωστή αξιολόγηση του/της ασθενούς, από τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση με ιδιαίτερη έμφαση στα κάτωθι:

  • κληρονομική επιβάρυνση
  • μαιευτικό-γυναικολογικό ιστορικό
  • ιστορικό λήψης ορμονικών σκευασμάτων για αντισύλληψη ή θεραπεία
  • ιστορικό αλλεργίας σε φάρμακα, τροφές, ή περιβαλλοντικούς παράγοντες
  • λαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή
  • νοσήματα του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος και ενδοκρινοπάθειες

Η κλινική εξέταση θα καθορίσει το βαθμό σοβαρότητας της φλεβικής ανεπάρκειας, την αιτία και εντόπιση του προβλήματος και ο υπερηχογραφικός έλεγχος των φλεβών των κάτω άκρων (συνήθως το triplex φλεβών) θα επιβεβαιώσει την κλινική διάγνωση και θα βοηθήσει στον καθορισμό των θεραπευτικών επιλογών.

IMG_2969

Γυναίκα 71 ετών, ιστορικό 2 ΦΤ, κληρονομική επιβάρυνση από τη μητέρα, ορθοστατική εργασία: συμπτωματική φλεβική ανεπάρκεια ΑΡ σκέλους, με δυο τουλάχιστον επεισόδια αιμορραγίας στην περιοχή της κνήμης.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ 4

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ 1

Η υπερηχογραφική εικόνα της ασθενούς: σημαντική διάταση των φλεβών στην κνήμη (περίπου 7 χιλιοστά) και μεγάλη παλινδρόμηση του αίματος (περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα). Στο παρελθόν, τα παραπάνω δεδομένα μαζί με το ιστορικό της αιμορραγίας από τους κιρσούς αποτελούσαν ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.

IMG_2974

IMG_2980

Η ασθενής μια εβδομάδα μετά από σκληροθεραπεία με αφρό των κιρσών της κνήμης: προσέξτε την αρχόμενη επούλωση του σημείου της αιμορραγίας. Επιπλέον, η συμπίεση με ελαστική κάλτσα επιταχύνει και βελτιώνει το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

IMG_2995

IMG_2996

Η ασθενής μας τρεις εβδομάδες μετά τη θεραπεία: σημαντική κλινική βελτίωση και σχεδόν πλήρης επούλωση του αιμορραγούντος έλκους. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η ασθενής φορά καθημερινά την ελαστική κάλτσα και ελέγχεται κλινικά και υπερηχογραφικά από τον γιατρό της.

IMG_3399IMG_3410

Η σκληροθεραπεία δι’αφρού διενεργείται εύκολα, ανώδυνα και αναίμακτα στο ιατρείο, σε μικρές και μεγάλες «άρρωστες» φλέβες των κάτω άκρων και σε όλες τις ηλικίες των ασθενών. Εκτός από την ανακούφιση από τα συμπτώματα ή τις επιπλοκές της φλεβικής ανεπάρκειας, προσφέρει και εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

SPYROPOYLOS16a

SPYROPOYLOS15

SPYROPOYLOSa

SPYROPOYLOS05a

2 σκέψεις σχετικά με το “Η σκληροθεραπεία δι’αφρού (Foam Sclerotherapy)

  1. Παράθεμα: Η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων: θεραπευτικές επιλογές | Αγγειοχειρουργός Ηλίας Αθ. Τζώρτζης

  2. Παράθεμα: Η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων: τα χαρακτηριστικά της νόσου | Αγγειοχειρουργός Ηλίας Αθ. Τζώρτζης

Σχολιάστε